Workshop Patiƫntenrechten GGZ-congres 2016

ingevoerd op 27-09-2016


 Op 20 en 21 september vond in Antwerpen het achtste GGZ-congres plaats. De Vlaamse ombudspersonen organiseerden hier een werkwinkel rond patiëntenrechten als drijvende kracht in de geestelijke gezondheidszorg.

Sinds 2002 zijn de rechten van de patiënt duidelijk in de Belgische wetgeving omschreven. Al 14 jaar biedt de wet 'Rechten van de patiënt' een kader waarin de relatie tussen patiënt en zorgverlener geregeld wordt. De lancering van de campagne van het FOD Volksgezondheid om de patiëntenrechten in de verf te zetten, biedt de ideale achtergrond om de koppen eens samen te steken en na te gaan wat deze wet betekent in de geestelijke gezondheidszorg.
Als ombudspersoon zien we heel goed welke kansen een aanmelding van een patiënt creëert: zoeken naar compromis en toenadering, opportuniteiten creëren, creatief omgaan met bestaande administratieve, juridische of therapeutische kaders.
In deze workshop gingen we samen op zoek naar (1) de zeven patiëntenrechten, (2) naar de invulling ervan in de realiteit van het werk in de geestelijke gezondheidszorg en (3) naar creatieve en innovatieve manieren om ze vanuit nabijheid waar te maken.

 

Het verslag van deze werkwinkel vindt u hier.

 

terugpowered by Curiousgroup