Vlaamse zorgverzekering breidt uit

ingevoerd op 05-11-2015


De Vlaamse zorgverzekering, waarvoor we jaarlijks 50 euro betalen, wordt uitgebouwd tot een volwaardige Vlaamse sociale bescherming. Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist. Een verhoging van de bijdrage is evenwel nog niet aan de orde.

 

De zorgverzekering biedt zwaar zorgbehoevenden een tegemoetkoming van 130 euro per maand in de kosten van de niet-medische zorg. In 2013 ging het om 231.517 personen. Om de kosten te dekken dient elke 26-plusser een premie te betalen die begin dit jaar verdubbeld werd van 25 tot 50 euro. Voor lagere inkomens werd de bijdrage opgetrokken van 10 tot 25 euro.

De Vlaamse regering heeft nu besloten een reeks nieuwe bevoegdheden, die na de jongste staatshervorming naar Vlaanderen kwamen, onder te brengen bij de zorgverzekering. Zo wordt de Tegemoetkoming Hulp Aan Bejaarden (THAB) deel van de verzekering. De tegemoetkoming gaat naar personen boven de 65 met een verminderde graad van zelfredzaamheid en varieert, afhankelijk van het inkomen, van 1.000 tot 6.500 euro per jaar. Met de bevoegdheid komt volgend jaar 363,8 miljoen euro over naar Vlaanderen.

 

Ook het basisondersteuningsbudget voor personen met een handicap (BOB) wordt in de zorgverzekering ondergebracht. Het gaat om een maandelijks forfaitair bedrag van 300 euro. Voor 2017, het eerste volwaardige werkingsjaar binnen Vlaanderen, komt 43,7 miljoen euro over.

Bovenop de federale sociale zekerheid komt nu een Vlaamse laag van sociale bescherming, stelt Welzijnsminister Jo Vandeurzen. Mogelijk moet daartoe op termijn de premie aangepast worden, maar zulks zal op dat moment voorwerp van debat zijn, is te horen bij de minister. Momenteel bestaan er geen plannen.
 

(Bron: Belga)

terugpowered by Curiousgroup