Belg moet minder aan pillen en meer naar psycholoog

ingevoerd op 14-06-2012

Een bezoek aan de psycholoog wordt voortaan terugbetaald. Tenminste als het van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) afhangt. Door therapie goedkoper te maken wil ze meer mensen op de bank, minder aan de pillen.


 

Minister Onkelinx werkt aan een plan om Belgen sneller en gemakkelijker bij de psycholoog te krijgen. Concreet wil ze psychotherapie als officieel beroep erkennen en ervoor zorgen dat een sessie terugbetaald wordt. "Enerzijds moet de psycholoog toegankelijker worden, anderzijds willen we de patiënt beschermen en zoveel mogelijk charlatans weren", klinkt het bij het kabinet.

 

De plannen bestaan al langer en sommige ziekenfondse komen tussen voor consultaties in CGG (bv. voor jongeren).

 

De terugbetaling hangt samen met de erkenning van psychologen en psychotherapeuten als gezondheidsberoep. Dat het voorstel nu van een Franstalige minister komt vergroot de kans op slagen, want voorstellen in het verleden sneuvelden in het verleden vaak aan de andere kant van de taalgrens.

 

Erkenning van psychologen, liefst ook van andere nog niet erkende disciplines zoals seksuologen, criminologen, maatschappelijk werkers, opvoeders, voor zover werkzaam in de gezondheidszorg, zal ook meer duidelijkheid scheppen voor de patiëntenrechten en de ombudsfunctie. Strikt gezien zijn niet-erkende gezondheidsberoepen momenteel niet gevat door de patiëntenrechten wet van 2002.

 

Lees de commentaren in het Nieuwsblad of De Morgen.

terugpowered by Curiousgroup